Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera 22 let ukončila v květnu 2019 bakalářské studium a na konci června 2019 se dozvěděla, že udělala přijímací zkoušky na magisterské studium, které jí začne až od 1.10.2019. Jsem povinen platit výživné od června 2019 do září 2019, když v tomhle období již nemá status studenta? Status studenta bude mít zase až od 1.10.2019.

Vím, že podle paragrafu 55 Zákona o vysokých školách je dnem ukončení studia den, kdy byla vykonána státní zkouška předepsaná na závěr studia nebo její poslední část. Jinak po dobu jejího magisterského studia jsem zřejmě nadále povinen platit výživné, i když má úspěšně ukončeno již bakalářské studium. Je to tak? Děkuji za odpověď, Libor.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Tato doba zpravidla končí ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Vyživovací povinnost vůči dceři tedy máte až do doby, dokud nebude dcera schopná živit se sama. Podle zákona o státní sociální podpoře, podle kterého se vyplácí například dávka přídavek na dítě, se za soustavnou přípravu na budoucí povolání považuje také doba od ukončení studia na vysoké škole do dne, kdy se dítě stalo studentem téže nebo jiné vysoké školy, pokud studium na téže nebo jiné vysoké škole bezprostředně navazuje na ukončení studia na vysoké škole. Vaše dcera je tedy studentem i po dobu letních prázdnin. Protože nepředpokládám, že by Vaše dcera přes prázdniny získala schopnost se živit – občasné a krátkodobé brigády se nepovažují za schopnost se živit – měl byste dceři platit výživné jak po dobu letních prázdnin, tak během magisterského studia.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.