Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nedávno jsem měl soud ohledně střídavé péče moji 4 leté dcerky a soudkyně určila výši výživného tak, že matka dcerky mi bude platit 900 Kč a já jí 1.800 Kč. Bývalá partnerka má z předešlého manželství dvě nezletilé děti, které mají svého otce a platí na ně řádné výživné. Přesto já musím platit víc, protože prý bývalá př. má větší vyživovací povinnost.

Bydlí ve společné domácnosti s novým partnerem, který vydělává víc jak 30.000 Kč čistého, ale ten se prý do toho počítat nemůže protože nemá žádnou vyživovací povinnost. Bývalá přítelkyně uvedla do května 2018 plat 22.000 Kč tak jako já. Dcerku máme týden a týden. Moc se mi tento způsob určení výše výživného nezdá. Nyní je bývalá přítelkyně těhotná a už si soudně zažádala, aby jí soud snížil výživné z 900 Kč na 350 Kč. Důvod uvedla těhotenství. Toto mi už přijde dost směšné. 15.11.2018 máme znova soud. Soud by měl přeci přihlížet na plat jejího partnera, když je těhotná s ním a ne, že já na tom budu opět bit. Předem děkuji za odpověď. Děkuji, Maxmilián.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 913 občanského zákoníku jsou pro určení rozsahu výživného rozhodné odůvodněné potřeby oprávněného (dítěte) a jeho majetkové poměry, jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného (rodičů dítěte). Soud při určování výše výživného bere v úvahu také to, zda má povinný rodič vyživovací povinnost k dalším osobám, protože i těmto osobám musí poskytovat výživné Vzhledem k tomu, že Vaše bývalá přítelkyně má kromě vašeho společného dítěte vyživovací povinnost k dalším dvěma dětem (a brzy jí přibude vyživovací povinnost k dalšímu dítěti), je logické, že k této skutečnosti soud přihlédl a že ji při určování výše výživného zohlednil.
Na druhou stranu, podle § 915 občanského zákoníku platí, že životní úroveň dítěte má být zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Toto hledisko předchází hledisku odůvodněných potřeb dítěte. Nový partner Vaší bývalé přítelkyně sice nemá vůči ní vyživovací povinnost, ale vzhledem k tomu, že jeho příjem zvyšuje životní úroveň Vaší bývalé přítelkyně, měl by k němu soud přihlédnout. Ke stejnému názoru došel i Ústavní soud ve svém nálezu sp. zn. II ÚS 756/16 ze dne 14.6.2016, když konstatoval, že při stanovení výživného je nutné zabývat se nejen dosahovanými příjmy, ale přihlížet také k celkové hodnotě movitých a nemovitých věci a ke způsobu života, kterým povinný rodič žije. Při dalším soudním jednání tedy doporučuji upozornit zejména na to, že příjem nového partnera zvyšuje životní úroveň Vaší přítelkyně a že by k němu z tohoto důvodu měl soud přihlédnout.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv těhotenství na výši výživného placeného matkou dítěte ve střídavé péči
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.