Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi 17 let a jsem studentkou střední školy. Mám s rodičema takový problém. Ani jeden mi nechce přispět na školu. MÁMA řekne ať si řeknu přítelovi (sice u něj bydlím ale nemám u něj trvalé bydliště). Jelikož je on jediný, kdo z naší domácnosti vydělává a platí všechno co se dá. Hold jednou za čas taky potřebuji, aby mi máma dala něco na tu školu a to tak není.

Když ji o to požádám, tak akorát na mě řve. Jenom pro pořádek máma a táta spolu nežijí a máma má nového manžela. Nedávno se mi ulomil zub a bude to stát 5.000 Kč. Jako studentka na to nemám. Rodiče mi nic nedají a když jim o nějaké peníze řeknu, tak akorát na mě řvou. Nejradši bych měla trvalé bydliště u svého přítele a chodila do práce, abych měla i na ty zuby. Nikdo mi na to nedá a bohužel nevidím jiné řešení, jen nevím jak by to šlo udělat. Prosím poraďte mi, jak by šlo udělat, abych mohla bydlet u přítele. Moc děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pokud studujete, mají Vaši rodiče povinnost Vás živit. Tj. jsou povinni Vám platit výživné. Proto byste se měla obrátit na soud dle místa Vašeho bydliště a žádat soud o nařízení výživného. Jakmile budete mít v ruce rozsudek, můžete posléze výživné vymáhat exekučně.
Jelikož studujete, máte právo na bezplatnou právní pomoc. Proto ke svému návrhu na výživné připojte žádost o ustanovení právního zástupce. Soud po Vás bude chtít doložit Vaše majetkové poměry, tedy pravděpodobně potvrzení o studiu, advokáta Vám přidělí a ten Vás celým řízením provede.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Fyzické napadení dítěte (bití) se zlomením zubu - náhrada škody na zdraví (oprava zubu) od rodiče
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.