Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bratr se rozvedl 07/2015, teď se čeká na soud ohledně majetku/bytu. Švagrová celou dobu trvání manželství (24let) nikde nepracovala, do manželství nepřispívala. Je zdravá. Ani nechtěla být na pracáku, zdravotní a sociální pojištění ji platil bratr. Teď se bojí, že o byt přijde. Může soud přiřknout byt švagrové, aby bratra vyplatila? Ona stejně nemá z čeho.

Mají 2 syny, mladší studuje, bratr mu platí výživné. Starší maturoval 05/2014 a od té doby taky nikde nepracoval, je zdravý. Dostal od bratra k 18. narozeninám našetřenou pojistku, z té doteď žil. Peníze už nemá, tak se přihlásil na VŠ a bratra dal k soudu ohledně placení výživného. Má na to nárok, když nejde o nepřetržité pokračující studium? Navíc vztahy mezi nimi nejsou vůbec dobré, s bratrem nemluví, ani nepozdraví. Zatím žijí všichni v jedné domácnosti. Děkuji a přeji pěkný den, Vilma.

ODPOVĚĎ:
Pokud je byt součástí SJM, může jej soud přikázat do vlastnictví kteréhokoliv z manželů, a to po výsledku provedeného dokazování. Zvažuje různé okolnosti, mimo jiné i možnosti bývalých manželů na vyplacení druhého. Proto se nelze nyní zodpovědně vyjádřit k tomu, komu soud byt do vlastnictví přikáže.
Pokud jde o výživné, pak zákon i v tomto případě umožňuje, aby bylo o výživné požádáno, nicméně také provádí rozsáhlé dokazování, tedy zkoumá důvody, proč nebylo studium navazující (zdravotní stav, nedostatek financí na studium, . apod...). Pokud je to skutečně tak, že syn tři roky nepracoval, pak má na určení výživného soudem velmi malou šanci a spíše se kloním k tomu, že jeho návrh bude zamítnut.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.