Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potomek dovršil 24 let (duben 2017) a letos (2017) bude končit bakalářské Bc. studium s posunutým termínem zkoušek na podzim. Chce na Mgr. studium a to pravděpodobně s roční přetržkou. Do kdy platit alimenty, jestliže potomek bude už Bc. a je schopen sám se živit, alespoň nějakou brigádou. Děkuji, Jana.

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Tato doba zpravidla končí ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Pokud by Váš potomek po ukončení bakalářského studia nastoupil do zaměstnání a magisterské studium by studoval jen dálkově, byl by už schopen se sám živit a Vaše vyživovací povinnost by pak skončila. Pokud ale bude pokračovat v denním (prezenčním) studiu, pravděpodobně nebude mít tolik času, aby vykonával zaměstnání, které by ho uživilo.
Brigády a občasné přivýdělky se nepovažují za schopnost se živit. I v případě, že Váš potomek nebude ve studiu pokračovat hned, ale zaeviduje se na úřadě práce, může Vaše vyživovací povinnost trvat. Pokud totiž potomek během studia nevykonával výdělečnou činnost, ze které by za něj bylo odváděno sociální pojištění, nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, a tudíž nebude mít z čeho žít.
I kdyby si při evidenci na úřadě práce našel brigádu (což ostatně mohl už během bakalářského studia), tato skutečnost není – jak již bylo uvedeno výše – důvodem pro ukončení vyživovací povinnosti, protože příležitostná výdělečná činnost na brigádě není považována za schopnost se živit.
Na okraj podotýkám, že bylo-li výživné stanoveno soudním rozhodnutím, tak buď dohodou stran nebo opět soudním rozhodnutím by měla být povinnost hradit výživné zrušena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.