Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj dotaz: jedná se o výživné pro mého zletilého syna. Platím mu 5000 Kč/měs. na základě vzájemné dohody. Tu jsme učinili po jeho maturitním ukončení studia na střední škole s tím, že půjde na vysokou školu. Tam se ovšem nedostal a proto se rozhodl v dalším školním roce udělat si učňovské zkoušky na automechanika s tím, že po roce zkusí znovu vysokou školu. Proto jsem mu výživné platil i další rok na učňáku přesto, že už má maturitu. Ovšem nyní se situace opakuje, to znamená, že syn obdržel výuční list na automechanika. Podal si přihlášku na vysokou školu, kam ho nevzali a proto se rozhodl udělat si výuční list na autoelektrikáře s tím, že to za rok zkusí znovu na vysokou školu. Můj dotaz zní, musím mu stále platit výživné? Sice studuje, ale při tom stíhá i pracovat, samozřejmě neoficiálně. Můžete mi prosím poradit? Děkuji, Miloš


Nemůžete jen tak přestat platit výživné. Podejte soudu návrh na zrušení Vaší vyživovací povinnosti, kde uveďte všechny Vámi uvedené skutečnosti. Soud rozhodne, zda Vaše povinnost ještě trvá. Domnívám se, že rozhodne ve Váš prospěch, a to právě proto, že syn si již nezvyšuje původní kvalifikaci, ale pouze si dodělává další učňovské listy. Ty již k výkonu povolání nepotřebuje. V podobných případech již bylo rozhodnuto ve prospěch osoby platící výživné, proto máte velkou šanci. U soudu zdůrazněte, že syn již má maturitu, a že může kdykoli pracovat. Je tedy schopen se sám živit, proto již nemá nárok na výživné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.