Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Až do rozvodu máme společné jmění manželů - tedy společnou hypotéku platím jen já, ale oficiálně ze společných peněz, že? Od listopadu 2009 mám nařízeno platit alimenty - tedy nyní (stále před rozvodem) ze společných peněz platím do společných peněz (ovšem na účet, na který nemám přístup). Platím tedy logicky sám sobě? Buď je nesmysl platit na dítě, když je všechno SJM, nebo je logické, aby mi soud při rozdělení SJM započítal moje platby na hypotéku na moji stranu vyrovnání nejpozději od měsíce, kdy jsem začal platit na dítě. Tu hypotéku platím již velmi dlouho jen a pouze já. Ručeno je domem mé matky. Děkuji za uvedení do obrazu. Zdeněk


ODPOVĚĎ:
Přesně tak, Váš příjem totiž do rozvodu spadá do SJM, takže hypotéku splácíte ze SJM. Předpokládám, že spolu již nežijete, takže fakticky matka Vašeho dítěte nemá přístup k Vašemu příjmu, ačkoli by tak za normálních okolností měla. Proto jste povinen výživné platit. Musíte se svým příjmem podílet na výživě svého potomka. To je povinnost každého rodiče. Matka mu zajišťuje bydlení, péči apod. a Vy přispíváte na další složky jeho potřeb.
Pokud jde o hypotéku, tak majetek i závazky se budou vypořádávat po rozvodu. Obecně platí, že podíly obou manželů na majetku i dluzích jsou stejné. Každý má ovšem právo na vrácení toho, co ze svého výlučného majetku do SJM vložil, a zároveň povinnost vrátit to, co ze SJM do svého výlučného majetku odebral. Přitom se přihlíží také k tomu, kdo se podílel na udržení majetku a péči o děti. V případě hypotéky záleží, zda je daná nemovitost v SJM, či nikoli.
Avšak platí, že pokud matka pečuje o dítě, nemá již tolik času vydělávat peníze, takže se její péče považuje za rovnocennou k tomu, že Vy platíte hypotéku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.