Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn je ve vězení, bude muset syn zaplatit alimenty zpětně, až se vrátí z vězení, i když jeho dceři bude už 23 let a bude dostudovaná? Děkuji za odpověď, Milena

ODPOVĚĎ:
Váš syn má vůči své dceři vyživovací povinnost do té doby, dokud dcera nebude schopná se sama živit. Tato doba zpravidla končí ukončením studia a nástupem do zaměstnání. Jestliže během synova pobytu ve vězení bude dcera nadále studovat a nebude schopná se sama živit, synova vyživovací povinnost vůči ní bude trvat.

Pokud bude synovi po dobu vazby či výkonu trestu odnětí svobody umožněno zaměstnání, bude mu ze mzdy srážena určitá částka, která bude sloužit k úhradě výživného. Částku, kterou lze ze synova výdělku k úhradě výživného použít, stanovuje vyhláška Ministerstva spravedlnosti č. 10/2000 Sb. , ve znění pozdějších předpisů. Text této vyhlášky najdete například zde:
http://zamestnanost.poradna-prava.cz/pravni-predpisy/vnitrostatni/vyhlaska-c-10-2000-sb.html

Jestliže Váš syn nemá výdělečné a majetkové možnosti k úhradě výživného buď proto, že není schopen práce, nebo proto, že mu správa věznice žádnou práci nepřidělila, nelze mu za takovou dobu ukládat placení výživného.

Pokud je ale syn odsouzen za trestný čin zanedbání povinné výživy (neplacení výživného), je v takovém případě nutné ponechat i po dobu výkonu trestu odnětí svobody stanovené výživné v dosavadní výši, nesvědčí-li jiné okolnosti pro jeho změnu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.