Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rozcházím se s přítelem, máme dvě malé děti. Přítel je řidič z povolání, takže jeho výplata se skládá ze základu a z diet. Chtěla bych se zeptat, z čeho se počítají peníze, které by měl měsíčně přispívat na děti. Děkuji, Mirka

ODPOVĚĎ:
Předně považuji za důležité upozornit na to, že žádná zvláštní zákonná úprava vztahu výživného a cestovních náhrad (tzv. diet) neexistuje. Nenajdete ji tudíž ani v zákoně o rodině či novém občanském zákoníku, ani v jiném právním předpise.

Obecně však lze říci, že při posuzování výše příjmů za účelem stanovení výživného by se do příjmů měla započítávat pouze ta část cestovních náhrad, která představuje stravné. Náklady na stravu má totiž i zaměstnanec, který pracovně nikam necestuje, proto by tato část cestovních náhrad měla být zohledněna. Současně by ale stravné nemělo být do příjmů započítáno v plné výši, protože se počítá s tím, že náklady na stravu v zahraničí jsou vyšší než náklady na stravu v České republice. Ostatní části cestovních náhrad - cestovné, nocležné - by do příjmů započítány být neměly, protože jde o náklady, které zaměstnanec skutečně vynaložil v souvislosti s pracovní cestou a které by za jiných okolností vynaložit nemusel. Při stanovení konečné výše výživného bude soud samozřejmě zkoumat také Vaše finanční a majetkové poměry a oprávněné potřeby a zájmy dětí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.