Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Druh je rozveden od 09/2013. Výživné na nerozvedenou manželku mu bylo vyměřeno 7.000 Kč + 8.000 Kč na dvě děti (6 a 3 let). Po rozvodu manželství se žádný soud o vyměření výživného na rozvedenou manželku nekonal. Stále platí výživné ve stejné výši. 06/2014 se nám narodí dcera a chceme se také vzít.

Exmanželka si prodloužila mateřskou dovolenou až do 4 let narození druhé dcery, to znamená, že v 05/2015 jí skončí. Jaká máme práva při snížení výživného u bývalé manželky a kdy je nejvhodnější doba zažádat o snížení výživného, abychom opět neplatili všechny soudní výlohy včetně jejího právníka? Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou a pak nastoupím na rodičovskou dovolenou s tím, že si ale budu přivydělávat, jinak bychom nevyžili. Má tento faktor mého přivýdělku nějaký vliv na vyměření výživného, které platí můj budoucí manžel?
Co se stane, když si ex nebude chtít najít práci po skončení 4leté mateřské dovolené? Budeme jí muset platit dál? Co se týká SJM, kdy je nejlepší čas podat návrh k soudu, aby se došlo ke zdárnému a rychlému výsledku? Ona se odmítá na čemkoliv dohodnout. Děkuji, Kristýna

ODPOVĚĎ:
Podle § 760 nového občanského zákoníku platí, že: "Není-li rozvedený manžel schopen se sám živit a tato jeho neschopnost má svůj původ v manželství nebo v přímé souvislosti s ním, má vůči němu jeho bývalý manžel v přiměřeném rozsahu vyživovací povinnost". Jedná se tedy o vyživovací povinnost, která není shodná s vyživovací povinností během manželství. Během manželství totiž mají manželé nárok na v zásadě stejnou životní úroveň, zatímco po rozvodu manželství jde "pouze" o přiměřenou výživu.
Důležité je také to, že neschopnost se živit musí mít svůj původ v manželství nebo v přímé souvislosti s ním - může jít například o situaci, kdy se žena kvůli péči o (těžce postižené) dítě vzdá zaměstnání a zůstane kvůli péči o dítě v domácnosti. Na druhé straně není možné svalovat neschopnost se živit pouze na péči o dítě - spousta matek samoživitelek pracuje a přitom pečuje o dítě. Soud tedy bude mj. zkoumat, zda se bývalá manželka Vašeho druha vůbec snažila či snaží hledat si práci a zda má její neschopnost se živit objektivní příčiny.
Z časového hlediska doporučuji požádat o snížení výživného nejlépe až po uzavření Vašeho sňatku. Váš druh (budoucí manžel) totiž poté bude moci argumentovat také tím, že má kromě dětí z předchozího manželství vyživovací povinnost také k Vám jako k manželce a k Vašemu dítěti. Vzhledem k tomu, že výživné pro manželku bylo stanovena ještě v době před rozvodem, je tudíž možné, že s přihlédnutím k novým vyživovacím povinnostem Vašeho budoucího manžela soud výši výživného sníží. Vyživovací povinnost k oběma dětem bude trvat i nadále, i když i v tomto případě lze samozřejmě žádat o snížení výživného při zvýšení počtu vyživovaných osob nebo zhoršení finanční situace.
Co se týče SJM, pokud bývalá manželka odmítá jakoukoliv dohodu ohledně jeho vypořádání, bude to složité vždy, každopádně doporučuji požádat o vypořádání SJM nejpozději do tří let od rozvodu manželství (důvod vizte zde:
http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/3181-spolecne-jmeni-manzelu-informace.html#zanik-sjm ).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.