Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem na mateřské a manžel mi odmítl dát peníze na domácnost a syna. Odjel do Francie, mám 7.600 Kč, když vše poplatím, zůstane mi 1.500 Kč na jídlo, tedy pokud nepřijdou poplatky za odpad. Na úřadě práce mám nárok na nějaké dávky a příspěvky až po 4 měsících. Co můžu dělat, kde hledat pomoc, na co mám nárok?

Na úřadu práce nejsou moc ochotní poradit a pomoci mi. Mockrát děkuji, Laura

ODPOVĚĎ:
Manžel má nejen vyživovací povinnost vůči Vám i Vašemu synovi, ale měl by samozřejmě rovněž přispívat na provoz domácnosti. Pokud tak nečiní a dohoda s ním není možná, můžete podat k okresnímu soudu návrh (žalobu) na určení výživného. Návrh (žalobu) na určení výživného můžete podat i formou tzv. předběžného opatření, o kterém soudy rozhodují rychleji než při podání klasického návrhu. V návrhu uveďte všechny podstatné skutečnosti a pokud je to možné, pokuste se je i doložit. Vzor návrhu naleznete v našich vzorech.

Ze sociálních dávek byste mohla požádat o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení nebo některou z dávek pomoci v hmotné nouzi. Na přídavek na dítě máte nárok tehdy, pokud je příjem Vaší domácnosti nižší než 2,4násobek jejího životního minima. Životní minimum tříčlenné domácnosti je 7.710 Kč, hraničním příjmem pro nárok na přídavek na dítě je 18.504 Kč čistého měsíčně.
Příspěvek na bydlení můžete získat tehdy, jste-li vlastníkem či nájemcem bytu/domu, ve kterém máte trvalé bydliště, a 30% (v Praze 35%) příjmů Vaší domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. Dále by připadaly v úvahu už jen dávky pomoci v hmotné nouzi - doporučuji začít příspěvkem na živobytí nebo dávkou nazvanou mimořádná okamžitá pomoc.

Ve všech těchto případech bude manžel společně posuzovanou osobou a bude tedy zapotřebí doložit jeho příjem. Můžete ale zkusit požádat úřad práce o vyjmutí manžela z okruhu společně posuzovaných osob - zejména tehdy, pokud je jeho odjezd do Francie dlouhodobý. Záleží ale na posouzení úřadu práce, zda Vaší žádosti vyhoví či nikoliv.

NA "Vzor návrhu naleznete v našich vzorech." DÁT PROSÍM ODKAZ NA
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.