Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné se zřeknutí vlastního otce? Jedná se mi o to, že po rozvodu rodičů (z důvodu domácího násilí páchaného především na matce) otec vždy velmi problematicky (ne)platil výživné. Často až na podání trestního oznámení na PČR z něj matka nějaké peníze dostala. Jsem již dospělá a mám svou vlastní rodinu, a především děti, o které se musím postarat.

Vzhledem k tomu, že s otcem nemám žádný vztah, roky jsem jej neviděla, nikdy neplnil své otcovské povinnosti vůči mě ani mé sestře, můj přístup k němu je z patřičných důvodů velmi negativní. Nerada bych se o něj na jeho stáří jakkoli starala, natož na něj platila výživné, pokud by si o něj zažádal. Prosím o radu. Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Zákon o rodině ani žádný jiný právní předpis neumožňuje oficiálně se zříci některého ze svých rodičů. Podle Zákona o rodině (ZoR) mají děti své rodiče ctít a respektovat, a pokud je to zapotřebí, mají vůči nim i vyživovací povinnost. Žádný soud Vás ale nemůže donutit například k tomu, abyste se o otce musela fyzicky postarat.
Co se výživného týče, zákon o rodině stanoví také to, že výživné nelze přiznat, pokud by to bylo v rozporu s dobrými mravy. Jestliže se Váš otec dlouhodobě nepodílel na Vaší výchově, neplnil vůči Vám a sestře vyživovací povinnost, neudržoval s Vámi žádný kontakt a nijak se o Vás nezajímal, můžete v budoucnu - pokud by otec po Vás či sestře skutečně požadoval výživné - argumentovat právě tím, že by v tomto případě bylo přiznání výživného v rozporu s dobrými mravy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.