Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jaké právo a jaké povinnosti mám, když jsem nebo nejsem v rodném listu? Kolik musím platit výživné matce dítěte? Jak se to počítá a musí to přes soud, nebo je možné i dohoda mezi námi dvěma? Mohu též rozhodnout o příjmení dítěte? Nerad bych, aby dostal příjmení bývalého manžela matky. Musím a mohu dítě navštěvovat a jak často? Žiji v zahraničí.

Mohu také rozhodovat o tom, na jakou školu dítě půjde? Mohu také rozhodovat s kým je dítě v kontaktu a s kým ne? Kdyby se vyskytl problém se sociálními úřady vůči matce, musí i mě tyto úřady kontaktovat? Může matka dítěte zakázat, abych si bral dítě do zahraničí, i když mám v úmyslu jí dítě přivézt zpět? Musí mi matka dítěte dávat syna (výlety, návštěvy, apod.)? Může mi sociální úřad zakázat přestěhování dítěte ke mě do zahraničí v případě odebrání dítěte matce? Je možno zabránit adopci dítěte v případě, že by se ho chtěla matka hned po porodu vzdát? Je možné zabránit této adopci, když stojím i v případě, když nestojím v rodném listě dítěte jako otec? Jaké právo a povinnosti mám vůči matce dítěte? Kdyby se stalo něco matce dítěte, jaká mám práva jako otec? Předem děkuji, Gustav

ODPOVĚĎ:
Pokud nejste jako otec uveden v rodném listě dítěte, pak vůči dítěti ani jeho matce nemáte žádná práva ani povinnosti. To znamená, že nemusíte matce dítěte platit žádné výživné, současně ale nemáte právo na kontakt s dítětem ani odjezd/stěhování s ním do zahraničí, nemáte právo dělat rozhodnutí ovlivňující jeho život a v případě žádosti o změnu příjemní nebo osvojení dítěte novým partnerem matka dítěte nepotřebuje Váš souhlas.
V případě, že v rodném listě uveden jste, máte právo na kontakt s dítětem a matka při žádosti o změnu příjmení nebo osvojení dítěte potřebuje Váš souhlas, zároveň ale máte povinnost platit výživné. Na výši výživné je nejlepší se s matkou dítěte dohodnout, pokud dohoda není možná, můžete situaci vyřešit tak, že budete pravidelně platit určitou částku, kterou považujete za přiměřenou.
V případě, že byste chtěl být v kontaktu s dítětem a ovlivňovat jeho život, ale nejste uveden v rodném listě jako otec, můžete podat k okresnímu (městskému) soudu v místě Vašeho bydliště návrh na určení otcovství.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.