Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem rozvedená, znovu vdaná, s bývalým manželem máme dvě nezletilé děti. Narozením jeho dalšího dítěte zažádal o snížení výživného, soud mu to ale zamítl a on se odvolal ke krajskému soudu, kde nedošlo ještě k vyjádření. Mezitím, ale podal návrh na předběžné opatření k soudu o ještě větší snížení výživného, protože je na úřadu práce.

Je OSVČ každou zimu pozastavuje činnost, aby neplatil sociální a zdravotní pojištění. Dělá pak na černo. Přes sezonu si vydělá dost peněz, za které pak jezdí na drahé dovolené. Musí soud zohlednit to, že je teď bez práce a výživné snížit i když si z jara živnost obnoví? A má vůbec smysl v případě, že výživné se sníží v předběžném opatření podávat odvolání? Výživné mě přestal platit od ledna a domáhá se snížení právě od ledna. Děkuji, Ludmila

ODPOVĚĎ:
Pokud máte informace, že Váš bývalý manžel každou zimu živnost záměrně pozastavuje, určitě na tuto skutečnost soud upozorněte. Můžete také navrhnout, aby soud zjistil výši průměrného výdělku v oboru vzdělání Vašeho bývalého manžela a určil výši výživného právě na základě výše tohoto výdělku. Pokud máte svědky, kteří mohou dosvědčit, že Váš bývalý manžel během zimy pracuje neoficiálně, tzv. "na černo", navrhněte soudu jejich vyslechnutí. Na všechny tyto skutečnosti můžete soud upozornit jak v rámci odvolacího řízení u krajského soudu, tak v případě odvolání proti vydanému předběžnému opatření, pokud s tímto opatřením nebudete souhlasit. Jen pro úplnost dodávám, že dokud soud nerozhodne o změně výše výživného, je bývalý manžel povinen platit Vám výživné ve výši stanovené platným soudním rozhodnutím.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.