Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám nemanželského syna, na kterého platím od narození výživné stanovené soudem. Syn je velmi problémový a byl umístěn do ústavu. Chtěl bych se zeptat, zda mohu požádat soud o zrušení výživného a platit pouze 1/2 nákladů za umístění v ústavu nebo musím i nadále platit výživné + 1/2 nákladů za ústav?

Nebo mohu říci matce, aby mou 1/2 nákladů za ústav platila z výživného? Výživné značně přesahuje i celkové náklady za umístění v ústavu. Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o rodině trvá vyživovací povinnost rodičů k dětem do doby, než jsou děti schopny se samy živit, zrušení vyživovací povinnosti tedy v tuto chvíli pravděpodobně nedosáhnete. Pokud byl ale Váš syn rozhodnutím soudu umístěn do ústavu, náleží výživné státu, resp. ústavu, ve kterém je syn umístěn. Můžete tedy buď požádat matku, aby náklady na pobyt syna uhradila z výživného nebo se dohodnout s vedením onoho ústavu a posílat výživné přímo ústavu. Náklady na úhradu pobytu syna tak budou uhrazeny z výživného a Vy nebudete muset kromě výživného platit ještě polovinu nákladů na pobyt. V případě jakýchkoliv nejasností doporučuji obrátit se na sociální pracovnici oddělení sociálně právní ochrany dětí, tzv. OSPOD, na městském úřadě v místě bydliště Vašeho syna, která by Vám měla poskytnou veškeré relevantní informace o současné situaci Vašeho syna.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.