Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měla bych dotaz týkajícího se výživného na rozvedenou manželku. Můj nynější partner má z prvního manželství mentálně postiženého syna (autismus). Lékaři ho zařadili do skupiny nejtěžšího postižení i když je fyzicky zdatný a částečně soběstačný (WC, jídlo, pití). Má 13 let a od 7 let navštěvuje speciální školu, kde tráví cca 5hodin denně.

Jeho matka (bývalá manželka partnera) nechodí do zaměstnání od jeho narození, přítel jí dorovnává životní úroveň výživným již 8 let. Je šance aby toto výživné na bývalou manželku, pečující o postižené dítě, již nemusel platit, když má bývalá manželka možnost najít si přivýdělek v době, kdy syn navštěvuje školní zařízení a jsou rozvedeni již 8 let? Nebo musí toto výživné platit až do synových 18 let? Co může nastat poté? Může se stát, že by toto výživné platil bývalé manželce až do konce jejího života? Tímto nás "postrašila" partnerova právní zástupkyně. Může se bývalá žena ohánět tím, že ztratila za 18 let kontakt s pracovním prostředím a není schopna si najít adekvátní zaměstnání? Je vyučená švadlena. Máme prosím nějakou šanci uspět? Děkuji, Lucie

ODPOVĚĎ:
Toto jde velmi těžko posoudit. Vyživovací povinnost bývalého partnera není časově omezena. Ale nárok na výživné zaniká, pokud oprávněná uzavře nový sňatek. Také je možné, aby bývalí partneři uzavřeli písemnou dohodu o poskytnutí jednorázové částky, kterou by nárok na přiměřenou výživu byl vyrovnán jednou provždy. Bývalý manžel je povinen přispívat potřebnému bývalému partnerovi na přiměřenou obživu pokud je neschopen se sám živit a dále podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Pokud se u manžela změnily majetkové poměry. Dokazování je třeba zaměřit na důkazy o majetkových poměrech manžela a na rozsah přiměřené potřeby bývalé manželky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.