Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj přítel platí výživné na manželku z prvního manželství, už 15let. Chci se jen zeptat zda není nějaká časová lhůta po jakou dobu to musí platit. Má ještě další vyživovací povinost s druhého manželství a to na jedno dítě. Je mi jen divné, že na dítě výživné jednou skončí a na manželku ne. Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Zákon o rodině stanoví, že rozvedený manžel, který není schopný se sám živit, může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Není zde při tom stanoven žádný limit, po jak dlouhou dobu po rozvodu může být toto výživné požadováno. Zákon o rodině přitom také stanoví, že nárok na výživné zanikne, pokud oprávněný manžel uzavře nové manželství nebo povinný manžel zemře. Právo na výživné od bývalého manžela zanikne také poskytnutím jednorázové částky na základě písemné smlouvy. Pokud ale žádná z těchto situací nenastala, má Váš přítel povinnost platit výživné manželce z prvního manželství i nadále.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.