Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám problém se svojí dcerou. Když se za mnou a mým novým manželem přestěhovala do Čech ze Slovenska, pomohly jsme jí s adaptováním, sehnali jí práci, bydlení. Pak se vdala, narodil se vnouček, pak se rozvedla, rok bydlela i s vnoučkem u nás, pak se osamostatnila a založila novou rodinu. Na vše, s čím jsme ji, samozřejmě rádi pomohli, asi zapomněla.

Nechce nám dávat vnoučka ani na každý druhý víkend, ani na prázdniny, s tím argumentem, že zlobí a že vše je za odměnu. Zakázala nám čekat ho před školou, protože pak nechce jít domů, ale k nám. Když ho chceme navštívit, jsou jenom výmluvy, že se musí učit a když přijdeme, tak zlobí, odmlouvá a je agresivní vůči rodičům. Když už nás poctí návštěvou, při odchodů domů brečí, že nechce domů. Jak se můžeme domáhat, nějakého pravidelného styku? Karin.

 

ODPOVĚĎ:
Nejlepší je samozřejmě pokusit se s Vaší dcerou na nějakém pravidelném styku s vnukem dohodnout - můžete ji rovnou upozornit na to, že pokud Vám styk s vnukem neumožní dobrovolně, obrátíte se na soud. Na styk s vnukem máte ze zákona právo. Paragraf 927 občanského zákoníku totiž říká, že: Právo stýkat se s dítětem mají osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo se stýkat s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.
Jestliže dohoda s Vaší dcerou nebude možná, nezbude Vám opravdu nic jiného než podat k okresnímu soudu v místě vnukova bydliště návrh na úpravu Vašeho styku s vnukem. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Jakmile soud Váš styk s vnukem upraví, Vaše dcera bude muset rozhodnutí soudu respektovat, ve stanovenou dobu Vám vnuka předat a umožnit Vám styk s ním.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.