Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým manželem máme soudně daný styk s dítětem 1x za 14 dní a každou středu, dceru mám ve své péči. Chci se časem s mým přítelem a dcerou odstěhovat 100 km od bývalého manžela a ráda bych věděla, zda mi v tom může bývalý manžel zabránit. Tedy vím, že mě samotné v tom zabránit nemůže, ale zda má právo rozhodovat o změně bydliště a základní školy u dcery.

Středeční předání a společné rozhodování o věcech týkající se dcery máme písemně uvedené v rozsudku. Předem děkuji za Vaši odpověď. Ladislava

ODPOVĚĎ:
Na významných záležitostech, které se týkají dítěte, a mezi které nepochybně patří i otázka vzdělání, bydlení nebo třeba zdravotního stavu dítěte, by se měli oba rodiče dohodnout. Nedohodnou-li se, může o této záležitosti na žádost jednoho z rodičů rozhodnout soud. Váš bývalý manžel Vám a Vašemu příteli ve stěhování fyzicky zabránit nemůže. Protože ale Vaše odstěhování se bude mít vliv na jeho styk s dítětem (pravděpodobně nebude každou středu jezdit 100 kilometrů tam a zpět), může požádat o úpravu styku s dítětem. Protože také dojde k nárůstu jeho finančních nákladů, může požadovat (a uvést to do návrhu podávaného k soudu), abyste se podílela na dopravě syna (jednou povezete syna za bývalým manželem Vy, jednou přijede on) nebo abyste mu finančně přispívala na dopravu při pravidelných cestách za synem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.