Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím poraďte mi. Před měsícem jsme se rozešli s partnerem a on mi nyní vyhrožuje, že mi bude malého (který má dva měsíce) odvážet na celý víkend. Z důvodů stresu jsem totiž přišla o mateřské mléko a nemohu tudíž kojit. On tvrdí, že z láhve ho nakrmí taky. Ale mě to zlomí srdce pokud mi zebere miminko na celý víkend pryč. Jsou nějaké zákonné lhůty od jakého věku dítěte jsou povoleny tak dlouhé návštěvy u otce? Nemáme ani soudní vypořádání, co se alimentů a návštěv týká. On je napsán v rodném listě jako otec, ale příjmení má syn po mě. Mám strach si jít zažádat o úpravu, že mu to soud opravdu povolí. Barbora


ODPOVĚĎ:
Takové zákonné lhůty, které by určovaly, jak dlouho a v kterém věku může být dítě s jedním z rodičů, neexistují. Soud ale rozhodně u dvouměsíčního miminka nebude nakloněn tomu, aby na celý víkend opustilo matku. Pokud s otcem dítěte není rozumné dohody, nezbude Vám než podat návrh na soud, aby došlo k úpravě poměrů v péči o dítě a výměře alimentů. Před soudem můžete zkusit navrhnout nižší alimenty za cenu toho, že otec se bude s dítětem vídat v určené dny a ve Vaší přítomnosti. Do budoucna ale musíte počítat a tím, že ačkoliv je to Váš bývalý partner, pořád je to otec malého dítěte a pokud bude projevovat zájem o dítě, soud se postupem času může přiklonit třeba i ke střídavé péči.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.