Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně styku mého bývalého přítele s dítětem, které je nemanželské, ale je jeho otcem. Nepřeji si z morálního hlediska, aby měl naši čtyřletou dceru sám bez mého dohledu, neboť od nás odešel za ženou, která provozuje erotické služby a mají dokonce veřejný inzerát, kde služby jsou i popsány spolu s finanční odměnou za ně.

Bohužel se bojím řešit něco přes sociální služby, jelikož paní na krajském úřadě pracuje a má právě na starost sociální služby a zdravotnictví. Mám důkazy k mnou uvedenému. Co mohu tedy udělat a kam se obrátit, aby se vše neotočilo proti mě. Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Je-li Váš bývalý přítel otcem Vašeho dítěte, má na styk s Vaším dítětem právo a stejně tak Vaše dítě má právo na styk s ním. Pokud se však domníváte, že by v důsledku provozování erotických služeb ze strany partnerky Vašeho expřítele mohlo dojít k ohrožení či narušení mravní výchovy Vašeho dítěte, doporučuji na tuto skutečnost upozornit sociální pracovnici orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě bydliště dítěte. Krajský úřad, konkrétně oddělení sociálních služeb a zdravotnictví, řeší poněkud jinou problematiku, než je oblast sociálně-právní ochrany dětí.
Sociální pracovnice OSPOD má více možností, jak danou situaci řešit. Může například provést sociální šetření v domácnosti Vašeho expřítele v době styku s dítětem, vyžádat si informace od sousedů Vašeho expřítele apod.

Pokud se domníváte, že styk Vašeho dítěte s jeho otcem ohrožuje mravní výchovu dítěte a není v jeho zájmu, můžete podat k okresnímu soudu v místě bydliště dítěte žádost o úpravu styku expřítele s dítětem tak, abyste byla styku přítomná, nebo požádat o úplný zákaz styku. Vždy ale záleží na úvaze soudu, jak celou záležitost posoudí. Důležitou roli bude hrát právě názor sociální pracovnice OSPOD, která bude u soudu hájit zájmy Vašeho dítěte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.