Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalou partnerkou máme 3,5letého syna. Styk (setkávání) s nezletilým synem mám ošetřen soudně. Syn byl před Vánocemi 2012 hospitalizován 4 dny s neštovicemi na infekčním oddělení. Vyžádal jsem si lékařskou zprávu, že převoz automobilem do mého domácího prostředí nikterak neohrozí jeho zdravotní stav, pokud dodržím předepsaný režim.

I přes tuto lékařskou zprávu a i přes soudní rozhodnutí a i přes policejní asistenci mi má bývalá partnerka odmítla syna předat s odůvodněním, že je prostě nemocný a hotovo. Podotýkám, že to bylo v době, kdy byl už týden v domácím doléčení (rekonvalescenci) a já jsem mu samozřejmě schopen zajistit minimálně stejné domácí podmínky. O to smutnější to bylo, že tento incident se odehrál o Vánocích 2012, kdy jsem na syna měl nárok dle soudního rozhodnutí již 3 dny. Partnerka se nebyla ochotná domluvit ani na náhradním termínu ke konci tohoto roku. Prosím jak v takovém případě mám postupovat dále, aby se tyto situace jako nerespektování soudního rozhodnutí neopakovaly? Stručně řečeno: Je matka povinna poskytnout otci náhradní termín za termín, kdy dítě bylo nemocné a tím byl styk otce určený soudně s dítětem zmařen? Od roku 2012 musí děti mít svůj cestovní pas. Je matka povinna otci pas dítěte vydat, pokud chce otec s dítětem absolvovat dovolenou v zahraničí? Děkuji, Martin

ODPOVĚĎ:
Jestliže máte styk se synem stanoven soudně, máte právo vídat syna v termínech, které jsou vymezeny v soudním rozhodnutí. Pokud byl syn nemocen a bývalá partnerka Vám styk s ním neumožnila, máte samozřejmě právo na styk se synem v náhradním termínu. Jestliže bývalá partnerka nebude ochotná se s Vámi na náhradním termínu styku domluvit, doporučuji obrátit se na oddělení sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě synova bydliště, o celé situaci informovat příslušnou sociální pracovnici a požádat ji o součinnost při sjednání nápravy.

Pokud plánujete dovolenou se synem v zahraničí, bývalá partnerka by Vám měla vydat synův pas nebo například dokumenty potřebné pro žádost o občanský průkaz dítěte. Ten je do 15 let věku dítěte dobrovolný a měl by umožňovat cestování s dítětem v rámci EU. Přestože souhlas druhého rodiče s vycestováním dítěte do zahraničí nebývá u krátkodobých pobytů nezbytně nutný, doporučuji si jej pro jistotu od matky dítěte v písemné podobě vyžádat. Některé státy mimo EU totiž souhlas obou rodičů s vycestováním dítěte do zahraničí vyžadují. Nutnost písemného souhlasu druhého rodiče doporučuji v předstihu ověřit u zastupitelského úřadu země, do které hodláte se synem vycestovat. Souhlas druhého rodiče může být nahrazen rozhodnutím soudu. Se sepsáním návrhu Vám kromě právníka může pomoci i sociální pracovnice výše zmíněného OSPOD, na kterou se můžete v případě potíží obrátit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.