Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V polovině prázdnin plánujeme s přítelem stěhování z Nového Boru do Třince, odkud přítel pochází a má tam zázemí. Otec mé dcery žije v Litvínově, odkud jsem se před časem s dcerou odstěhovala. Už tehdy dělal problémy. Chtěla jsem se zeptat, zda má otec možnost zasahovat do mého rozhodnutí, když jde o stěhování vlastně přes celou republiku a jeho stýkání s dcerou bohužel nebude možné už tak často.

Také bych se chtěla zeptat, jestli mám povinnost mu dceru vozit, když nevlastníme auto a na vlakové spojení obzvlášť v zimě není spoleh? Navíc cesta trvá kolem devíti hodin pokud spoje nemají zpoždění. Dceři je 8 let a nechci ji vystavovat takovému cestování v mrazech. Děkuji, Izabela

ODPOVĚĎ:
Otec nemá právo zasahovat Vám do rozhodování ohledně stěhování, na druhou stranu má ale právo na pravidelný osobní styk se svou dcerou. Pravidelnost setkávání (styku) otce s dcerou by tedy kvůli Vašemu stěhování neměla být omezena. Záleží také na tom, jakým způsobem je styk s dcerou upraven. Pokud je styk upraven pouze na základě ústní dohody mezi Vámi a otcem, doporučuji zkusit se s otcem nejprve dohodnout na nějakém kompromisu přijatelném pro Vás oba. Jestliže je styk upraven rozhodnutím soudu, jste povinna toto rozhodnutí i nadále respektovat, resp. otec má i nadále právo dceru vídat ve stanovených termínech.
Vzhledem k tomu, že Vaše nové bydliště bude na druhém konci republiky, může ale otec argumentovat zvýšenými finančními náklady, které bude muset na kontakt s dcerou vynaložit. V takovém případě bude moci požádat soud, aby nařídil, že mu například na každý druhý kontakt budete dceru vozit a zase ji odvážet nebo mu budete přispívat na úhradu nákladů, které bude muset na cestu za dcerou a zpět bez svého zavinění vynaložit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.