Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Už nevím kam se obrátit (na soud s právníkem nemáme peníze jsem samoživitelka bez práce). Situace, kterou máme už je psychicky neunosná. Chodila jsem to neustále řešit na OSPOD, ale bez výsledku. Bylo mi řečeno, že mám být ráda i tomu když si bývalý přítel veme syna i jen jednou za dva měsíce.

Máme soudní rozhodnutí o styku se synem, které jsem podala já, protože otec si pro syna chodil jak chtěl. Dokázal přijít i po 3 měsících, co o syna neměl vůbec zájem a já mu celou dobu říkala, že styk se synem by měl být pravidelný a ne takto. Ale otec jej stále nedodržuje, chodí si kdy chce a tím narušuje synovu výchovu i mou a můj soukromý život. Syn je nachystaný - otec nikde a mé plány pak taky nic. Co mohu dělat? Prý kdybych mu já bránila ve styku, on může na mě podat žalobu pro nedodržování rozsudku, ale já prý nemohu na něj podat žalobu pro nedodržování rozsudku.Co mohu dělat? Děkuji, Vanda

ODPOVĚĎ:
Pokud existuje platné soudní rozhodnutí o úpravě styku Vašeho syna s jeho otcem, pak jste Vy i Váš bývalý přítel povinni tento rozsudek respektovat a dodržovat. To znamená, že Váš bývalý přítel má právo trávit se synem dobu, kterou v rozhodnutí vymezil soud, mimo tuto dobu ale nejste povinna bývalému příteli styk s Vaším synem umožnit. To, že trváte na striktním dodržování soudního rozhodnutí, nemůže být považováno za bránění otci v kontaktu se synem. V případě, že otec pro dítě přijede v době, která není vymezena soudním rozhodnutím, je jen na Vás, zda mu v tuto dobu syna předáte - je to Vaše dobrá vůle, nikoliv povinnost. Pokud s tím Váš bývalý přítel nebude spokojený, může se on obrátit na soud s návrhem na úpravu styku. Stejně tak můžete návrh na úpravu (zúžení) styku syna s otcem podat i Vy sama.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.