Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj manžel je duševně nemocný člověk. 10x ležel na psychiatrii a 3x se pokoušel spáchat sebevraždu. Jsme 3,5 roku manželé a máme 3 letého syna. V duševním skratu, kdy odjel od rodiny na 14dní a nedal o sobě vědět, si vzal třeba půjčku nebo rozprodal naše věci. Zůstala jsem ze synem sama doma a bez peněz, neměli jsme ani na jídlo.

Příští týden chci podat návrh na rozvod manželství a mám 3 otázky:
1. Je možné, aby soud svěřil do střídavé péče syna manželovi, který je duševně nemocný a trpí sebepoškozováním a bere drogy?
2. V manželství nemáme žádné dluhy, ale manžel má v bance kontokorent a když ho nebude splácet v rozvodovém řízení, musím ho zaplatit já z mateřské?
3. Před manželstvím manžel neplatil řadu let zdravotní a sociální pojištění. Řekl mi o tom nedávno. Budu to muset splatit já?
Závěrem bych chtěla dodat, že bydlíme u mých rodičů a kromě auta a syna nemáme žádný společný majetek. Děkuji, Radka

ODPOVĚĎ:
1. Jsou-li oba rodiče způsobilí dítě vychovávat a mají-li o výchovu zájem, může soud svěřit dítě do společné, popřípadě střídavé výchovy obou rodičů, je-li to v zájmu dítěte a budou-li tak lépe zajištěny jeho potřeby. Což ve Vašem případě nepřipadá v úvahu, jelikož Váš manžel není schopen se o Vašeho syna postarat a to ze zcela zřejmých důvodů – duševní nemoc, sebevražedné sklony, nezřízený život.
2. Pokud se jedná pouze o účet Vašeho manžela, a kontokorent vznikl před manželstvím  pak nespadá do společného jmění manželů a Vy jej nebudete muset hradit.
3. Závazky plynoucí z nehrazení zdravotního a sociálního pojištění jsou osobními závazky Vašeho manžela, které nespadají do společného jmění manželů, tudíž Vy je nebudete muset hradit.
Pokud se lze s manželem dohodnout, tak ohledně Vašeho společného majetku a závazků uzavřete dohodu o vypořádání společného jmění manželů. A pokud se lze s manželem dohodnout na výchově Vašeho syna, pak můžete též uzavřít o tomto dohodu, kterou musí schválit soud ještě před rozvodem manželství.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.