Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Našel jsem si přítelkyni, která není vdaná, ale má 2 letou holčičku se svým přítelem, se kterým nadále nechce setrvávat ve vztahu. On jí vyhrožuje, že jakmile se s ním rozejde, tak se sbalí, ale zároveň si sbalí i dceru a už ji neuvidí.   Vím, že se jedná asi o běžnou patovou situaci a výhrůžku, ale přece jen bych chtěl poradit, co máme s přítelkyní dělat proto, aby jsme mohli žít spolu a v naprostém klidu.

Samozřejmě, že mu v žádném případě nechceme bránit dcerku nadále vídat a brávat si ji podle předem dané domluvy.   Rozhodně nechceme, aby nemohla vidět svého tátu. Tatínek se ale přece jen moc nikdy nestaral a dcerka na něj není skoro vůbec vázaná, ale na maminku je vázaná hodně a myslím, že by to neprospělo ani přítelkyni, jakožto matce a už vůbec ne jejich dcerce. Myslím si, že dítě by mělo zůstat vždy v náručí matky, která dítě porodila a stará se. Samozřejmě myslím vždy, pokud není matka problémová, to se rozumí. Děkuji předem za jakoukoliv pomoc. S pozdravem Hugo.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k napjatému vztahu mezi Vaší přítelkyní a otcem holčičky předpokládám, že uzavření - nejlépe písemné - dohody o podmínkách jeho styku s dcerou pravděpodobné nebude reálné. Pokud dohoda s otcem holčičky není možná, bude muset Vaše přítelkyně podat k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště návrh na svěření dcery do své výlučné péče. Vzory takového návrhu najde k dispozici na internetu nebo jí s jejím sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. Za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek. Jakmile soud svěří dceru do péče Vaší přítelkyně, stanoví otci výživné a může určit tak určit také styk dcery s otcem. Otec pak bude mít právo dceru vídat pouze v době, kterou určí soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.