Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám 7 letou dceru, její biologický otec se již 5 let (2017-2022) nezajímá. 6 let žijeme s přítelem, kterého dcera bere jako tátu. Svého biologického otce si nepamatuje. Bio otec alimenty neplatí, nenapíše, nezavolá. Jak postupovat v případě, že by přítel chtěl dceru adoptovat? Nevím, jestli by bio otec souhlasil, má svou rodinu, zájem nemá, ale přesto si nejsem jistá, jestli by z trucu nedělal problémy.

Je mi jasné, že přes soud, ale zajímá mě jestli je možné i přes jeho nesouhlas, když nejeví zájem. A další podmínky? Naše svatba? Nějaké,, vyslýchání,, dcery u psychologa? Sociálka? Moc vám děkuji za odpovědi a přeji krásný den. Magdalena.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 800 občanského zákoníku se mohou osvojiteli stát manželé nebo jeden z manželů. Současná právní úprava tedy neumožňuje osvojit (adoptovat) děti své partnerky - aby Váš partner mohl Vaše děti osvojit (adoptovat), museli byste nejprve uzavřít manželství.
K osvojení je dále zapotřebí získat souhlas obou biologických rodičů - tedy nejen Váš souhlas, ale i souhlas dceřina biologického otce. Souhlas biologického otce ale není zapotřebí tehdy, pokud otec zjevně nemá o dceru zájem. Rodič zjevně nemá o dítě zájem, neprojevuje-li soustavně o dítě opravdový zájem, a tím trvale zaviněně porušuje své povinnosti rodiče. Má se za to, že nezájem o dítě je zjevný, trvá-li alespoň tři měsíce od posledního projeveného opravdového zájmu. V těchto případech může být souhlas otce dětí nahrazen rozhodnutím soudu.
Doporučuji tedy nejprve kontaktovat dceřina biologického otce a zjistit, zda by s osvojením dcery Vaším partnerem souhlasil. Pokud ano, vyžádejte si od něj písemný souhlas. V opačném případě budete muset podat k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště návrh, aby soud svým rozhodnutím souhlas dceřina otce nahradil. Se sepsáním takového návrhu Vám mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech.
Souhlas dítěte s osvojením je vyžadován až u dětí od dvanácti let věku. Vaše dcera budou u soudu zastoupena tzv. kolizním opatrovníkem - tím bývá orgán sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) v místě dceřina bydliště. Je možné, že nějaký rozhovor pracovníka OSPOD s dcerou proběhne, ale žádných přehnaných "výslechů" se obávat nemusíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.