Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S partnerkou jsme se ústně dohodli na střídavé péči, ale nyní mi přišlo předvolání k soudu, kde žádá o svěření do své péče. Dělá to jen, aby získala pro sebe a svého zadluženého nového přítele ode mne peníze. Chtěl jsem se zeptat, jestli soud již při takovémto jednání může rozhodnout o střídavé péči a tudíž bych měl vznášet nějaké námitky a bránit se od začátku.

Nebo musí přidělit děti pravděpodobně matce a já teprve posléze žádat o střídavou péči u soudu a nebo u sociálky? Slyšel jsem, že stačí zajít na sociálku a tam sepsat střídavou péči a že to prý má stejnou váhu jako od soudu. A jestli se to dá ještě před stáním? Děkuji, Bořek

ODPOVĚĎ:
Jestliže si Vaše partnerka i přes ústní dohodu o střídavé péči zažádala o svěření dítěte/dětí do své péče, můžete buď rovněž požádat písemně o střídavou péči, nebo tento požadavek vznést až při soudním jednání. To, že si matka zažádala o svěření dítěte/dětí do vlastní péče neznamená, že jí soud automaticky vyhoví.
Soud bude při svém rozhodování vyhodnocovat množství různorodých informací - bude se zajímat o vztahy v rodině, o to jakým způsobem by byla zajištěna péče o dítě v obou variantách apod. - a bude se snažit zvolit tu, která bude pro dítě přínosnější. Je možné, že soud nařídí znalecké posudky rodičů i dítěte, je-li dítě již větší (alespoň ve školním věku), měl by soud zajíamt i jeho názor na to, s kým chce nadále žít.
Velmi důležitý bude také názor sociálně pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD nebo Vámi zmiňovaná sociálka), která bude u soudu vystupovat jako tzv. kolizní opatrovník a bude hájit zájmy Vašeho dítěte. Soud se ve většině připadů přikloní k tomu návrhu, který má podporu sociální pracovnice, takže bude dobré sociální pracovnici navštívit a pokusit se zjistit, zda by Váš návrh na střídavou péči podpořila.
Dohodu o střídavé péči je skutečně možné sepsat přímo na OSPOD za asistence sociální pracovnice. Takto sepsaná dohoda je pak pro rodiče stejně závazná jako rozhodnutí soudu. Sepsáním dohody byste se vyhnuli vleklému soudnímu řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.