Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2006 mi byla do pěstounské péče svěřena 2letá vnučka od dcery (dcera je narkomanka otec neznámý). V té době jsem byla vdaná, ale s manželem jsem nežila. Manžel dával souhlas s adopcí, za vnučkou se občas přijel podívat, návštěvy pak ustaly, bývalý manžel se stal otcem, nyní je vnučce 7 let a zase ji chce vídat.

Navrhla jsem mu ať se dohodnem a malou si bere každých 14dní a chtěla jsem to sepsat, odmítl, že je to zavazující, že si ji vezme jen když bude chtít. Letos to bylo na narozeniny a vánoce. Na mikuláše ji chtěl také, ale byla nemocná. Má těžkou formu atopického ekzému, odmítla jsem, dělal mi scény. O vnučku si žádá tak, že večer napíše SMS a druhý den přijede. Když si malou vezme, snaží se o setkání vnučky s matkou alespoň telefonicky, matka zájem o dceru nemá, toto jednání se mi nelíbí můžu se nějak bránit. S malou navštěvuji psycholožku. Děkuji, Helena

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu není zcela jasné, zda soud svěřil vnučku do Vaší výhradní péče nebo zda ji svěřil do společné pěstounské péče manželů (§ 45a odst. 2 zákona o rodině). Pokud byla vnučka svěřena do Vaší výhradní péče, pak nemusíte bývalému manželovi kontakt s vnučkou umožňovat. Jestliže byla ale vnučka svěřena do společné péče Vás obou, pak by měl po Vašem rozvodu o další výchově rozhodnout soud. Platí přitom, že do rozhodnutí soudu trvá společná výchova. Pokud zatím trvá společná výchova a s bývalým manželem není možné se na pravidlech kontaktu s vnučkou dohodnout, doporučuji obrátit se na oddělení sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě bydliště Vaší vnučky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.