Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Žiji s přítelkyní, se kterou se budeme v červenci 2022 brát. Ona má ve vlastnictví dům, je i majitelkou pozemku domu, jenže dům ještě není zkolaudovaný a kolaudace proběhne až po naší svatbě. Majetek je tedy teď její, nabytý před svatbou, ale nemění se něco tím, když kolaudace samotná proběhne až po svatbě?

Nespadne tedy majetek do kolonky společného jmění manželů, nestanu se i já vlastníkem věci nabyté po svatbě? Nebo je to stále majetek pouze mé přítelkyně, který nabyla před svatbou a doba kolaudace (po svatbě) není rozhodující? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Doba kolaudace není rozhodující. Podle nového občanského zákoníku je stavba součástí pozemku a pokud je člověk vlastníkem pozemku, je i stavba na pozemku postavená vlastnictvím vlastníka pozemku. Tedy kolaudací se nestane dům ani pozemek součástí SJM. Součástí SJM by byl dům pouze v případě, že by byl pozemek součástí SJM.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.