Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj manžel nepravidelně platí soudně stanovené výživné. Tento měsíc zatím nezaplatil vůbec. Komunikace s ním není možná, neboť telefon má neustále vypnutý a když náhodou se mu dovolám, tak jen na mě sprostě křičí a uráží. Děti za poslední půl rok navštívil 3x. Rozvedení zatím nejsme, ale už půl roku žije s milenkou a jejími dětmi.

Od rodiny odešel on. Zároveň by mě zajímalo, zda-li se má finančně podílet na nákladech na bydlení, když je stále přihlášený. Poraďte co mám dělat? Děkuji, Justýna

ODPOVĚĎ:
Váš manžel je povinen řádně plnit svou vyživovací povinnost, to znamená hradit sousem určené výživné ve stanoveném termínu a ve stanovené výši. Pokud tak nečiní, můžete ohledně dlužného výživného podat návrh na exekuci (podrobnosti o vymáhání dluhů na výživném zde. Nějaké informace o dlužném výživném také najdete na této stránce), to by Vašeho manžela mohlo přimět k lepší platební morálce. Pokud je zaměstnaný, můžete podat návrh na exekuci z jeho platu, jestliže v současné době zaměstnání nemá, můžete navrhnout exekuci prodejem jeho movitého či nemovitého majetku. Exekutor případně operativně zvolí jiný způsob, jak vymoci dlužné alimenty.

Podle zákona o rodině mají vyživovací povinnost nejen rodiče vůči dětem, ale i manželé k sobě navzájem. I když se manžel odstěhoval a již s Vámi nežije ve společné domácnosti a odmítá tudíž na její chod přispívat, můžete po něm požadovat také výživné na sebe jakožto na manželku. Vzory takovéto žádosti najdete ke stažení zdarma online na našem webu na této stránce.
Doporučuji ale žádost  sepsat spíše společně s právníkem oddělení sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě Vašeho bydliště.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.