Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o radu, protože nevím jak z toho ven. Můj manžel - OSVČ, má dluhy jak z podnikání (nájem, telefon, daně, sociálka ...) tak dluhy z platebních karet - tedy jako občan. Je zcela zřejmé, že není schopen splatit částku celkem cca 600 tis. Kč. Máme sice soudně zúžené SJM, ale co z toho. Exekuce se na nás hrnou. Oddlužení je jen pro dluhy "soukromé", insolventnost pro OSVČ. Jedno vylučuje dluhy druhé. Existuje cesta, jak to dát nějak do životaschopného stavu? Děkuji, Milena.


ODPOVĚĎ:
Ideálním řešením bude dohoda Vás, věřitele a Vašeho manžela. Pokud se v majetkovém vyrovnání k dluhu přiznal, mělo by Vám stačit předložit rozhodnutí o majetkovém vyrovnání věřiteli. Záleží na obsahu Vaší dohody o majetkovém vypořádání, komu přisuzuje tento dluh.

Pokud se k dluhu nepřiznal, a majetkové vypořádání tento dluh neobsahuje, vidím jedinou možnost v žalobě na obnovu řízení o majetkovém vypořádání u soudu. To lze pouze ve lhůtě tří měsíců od doby, kdy jste se o dluhu dozvěděla nejpozději do tří let od právní moci napadeného rozhodnutí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.