Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V září roku 2009 jsme se s manželem rozvedli, zároveň byla sepsána smlouva o vypořádání majetku. Nedávno jsem potkala známého mého exmanžela, který tvrdil, že mému exmanželi půjčil v roce 2008 150.000,-, které ale nevrátil, proto se chce známý obrátit na exekutora. Já jsem o tomto dluhu nevěděla, dluh není ani součástí smlouvy o majetkovém vyrovnání. Známý mi ukázal nějakou smlouvu, ale neměla jsem možnost si ji blíže prohlédnout.

Takže neznám její obsah, jenom vím, že součástí byla směnka. Exmanžel se se mnou o tom nechce vůbec bavit. Mohu se nějak bránit, abych zabránila exekuci na můj majetek či plat, i když nemám tuto smlouvu k dispozici? Bývalý manžel nic nemá, jenom dluhy. V době, kdy byla smlouva o půjčce uzavřena, jsme spláceli již několik půjček, leasing na auto, takže tento závazek byl nad rámec našich majetkových poměrů. Děkuji, Lada

ODPOVĚĎ:
Pokud závazek uzavřel Váš manžel bude aktuálně jeho věřitel postupovat proti němu, protože on je stranou smlouvy.
Aby mohlo být zahájeno jakékoliv exekuční vymáhání pohledávky proti Vám musela byste být účastníkem soudního řízení, protože na smlouvě nefiguruje Vaše jméno, takže by se muselo zkoumat, zda dluh byl součástí SJM (vím, že aktuálně můžete říci, že byl, ale soud to "neví" a musel by zjistit, zda nemáte zúžené SJM a tudíž by na Vás ten dluh nemusel dosahovat) a zda jste povinna ho uhradit.
Takže hned v této fázi byste rozporovala svou odpovědnost k uhrazení závazku tvrzením, že není součástí SJM, protože Váš bývalý manžel bez Vašeho vědomí SJM zatížil nad míru vašich tehdejších možností (navíc bez Vašeho vědomí).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.