Počet stránek ve webu: 43.152

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel bude podávat žádost o rozvod, podvádí mě s jinou ženou. Musí být v době podání žádosti o rozvod již vyplněná dohoda o vypořádání majetku? Nebo se dodává později. Já rozvodové papíry podepisuji hned nebo až bude ta dohoda? Jinak, co v té dohodě musí být? Děti nemáme, s půjčkami jsme se domluvili, byt je jeho mámy, takže nic a kočka půjde pryč se mnou, ale co se týče našeho společného vybavení, jak to má být správně zapsané?

Každá kniha zvlášť třeba u koho zůstane? Nebo jen obecně? Musí se řešit každá věc nebo jen "dražší" položky? A co jsem dostala dárkem musím také uvádět do věcí, co si beru? Díky.

 

ODPOVĚĎ:
Ohledně majetku je dobré mít dohodu co nejdříve, ale zákon zpravidla nepřikazuje, aby v době, kdy je podána žádost o rozvod byla uzavřena i dohoda mezi manželi o majetkovém vyrovnání. Ohledně vypořádání společného jmění manželů je však důležité se dohodnout do tří let od zániku manželství (tj. od rozhodnutí o rozvodu manželství). Pokud se do tří let nedohodnete nebo nepodáte návrh k soudu na vypořádání sjm, bude se mít po třech letech za to, že věci, které běžně slouží jednomu z manželů, připadnou tomu manželi, který je běžně používá.
Určitě je tedy vhodné se dohodnout o sjm co nejpečlivěji a nejúplněji. Je to sice delší proces, ale předejdete následných rozporům. Pokud tedy máte knihovnu plnou knih, je vhodné se dohodnout alespoň na tom, které knihy od kterého spisovatele připadnou jednomu z manželů a které dalšímu atd. Samozřejmě je otázka, zda vedete někde evidenci knih a jiných věcí.
Pokud jste něco obdržela darem a není rozpor s tím, že Vám byla věc darována a nenáleží tedy do sjm, nemusíte ji do dohody uvádět. Je však dobré mít darování zdokumentováno pro případ, že by manžel rozporovat darování.
Úplným rozdělením věcí předejdete nemalým problémům, které by mohly v budoucnu nastat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.