Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Chtěla bych se zeptat, zda můžu po manželovi požadovat, aby odešel z bytu.   Teď jsme měli soud a byli mi děti svěřeny do pece a čekáme na rozvod. Ale byl několikrát nevěrný a stále někam odjíždí a já nemám sílu na to mu to tolerovat. Jaké jsou mé možnosti prosím? Existuje nějaký paragraf na nevěru? Stále se obhajuje tím, že mám vůči němu vyživovací povinnost a nemůžu po něm chtít aby odešel. Předem dekuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Bohužel zákonný nárok na to, aby manžel z bytu odešel, není. Pokud bydlíte v bytě, který je součástí SJM, pak dokud nebude SJM vypořádáno, z bytu manžela nedostanete a pokud by byl byt ve Vašem vlastnictví, pak byste ho mohla i nechat vyklidit, ale až po rozvodu. Pokud bydlíte v nájmu, tak byste musela po rozvodu zahájit řízení o vypořádání SJM a v jeho rámci se domáhat, aby právo nájmu přešlo na Vás, přičemž by Vám svědčilo ve prospěch i to, že máte děti v péči. Tedy dokud nejste rozvedeni, není zákonná možnost, jak manžela z bytu, byť způsobil rozvrat manželství, dostat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.