Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

02/2017 jsem se po 25 letech rozvedla a nyní po cca 2 letech dohad a svárů se blížíme k podpisu Dohody o vyrovnání SJM. Bývalý manžel měl několik exekucí, které jsem doposud hradila já (utekl) a ještě ty, které nejsou doposud uhrazeny se zavazuji v rámci Dohody uhradit také já.

Předmětem vyrovnání je dům, ve kterém bydlím se svými již zletilými dcerami a chalupa, kterou obývá aktuálně bývalý manžel. Můj dotaz se týká podmínky, kterou si manžel nárokuje do Dohody. Domluvili jsme se na finančním obnosu, který mu zaplatím při podpisu Dohody, dále pak na finančním obnosu jednou ročně po dobu 15 let a dále pravidelnými měsíčními splátkami po dobu 15 let, jelikož již žádnou hotovost nemám. V současné době, a to před rozvodem a i po rozvodu platím hypotéku ve výši 21.000 Kč měsíčně za dům, ve kterém bydlím s dcerami. Bývalý manžel odmítl splátky hradit. Podmínka v dohodě je taková, že bývalý manžel chce zůstat až po dobu splacení celé dohodnuté částky (cca 2.000.000 Kč) dále SPOLUMAJITELEM domu. Po zaplacení celé částky, např. po 15 letech údajně převede dům na mne a navíc si klade za podmínku, že pokud bych dům prodala v této době, chce určitý finanční obnos z prodeje (výše se odvíjí od kupní ceny). Jsem přesvědčena, že se domu nikdy nevzdá a pokud by se dům nyní prodal, vyplatil by se úvěr a zbývající exekuce a v současné době bych za zbytek peněz nekoupila bydlení ani pro sebe a dcery by také zůstaly bez domova. Moje otázka je, zda si býv. manžel může nárokovat to, že zůstane spolumajitelem, jak ošetřit, aby po splacení opravdu dům převedl na mne, zda zde není nějaká povinnost či omezení vůči dcerám co se bydlení týče. Mám pocit, že na základě Dohody budu do důchodu vydělávat pouze na to, abych skvěle zabezpečila býv. manžela až do důchodu, díky kterému a jeho exekucím mám nejen zničené nervy, spoustu dluhů, ale navíc půjdu do obrovského rizika, jelikož on bude dále majitelem 1/2 domu a bude si s ní moci nakládat, jak se mu zachce a navíc bude spolurozhodovat úplně o všem, co se domu týče. Navíc mám samozřejmě velkou obavu, že dům bude opět předmětem exekuce a dražby, protože bude dům dál spoluvlastnit. Budu ráda za dobrou radu, která by se týkala uvedeného případu. Děkuji a přeji pěkný den, Taťána.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o jistotu, že i svůj podíl bývalý manžel převede na Vás, pak můžete sepsat smlouvu o smlouvě budoucí, ve které se k tomu zaváže. Tato smlouva je pak soudně vymahatelná, pokud by po uplynutí let nechtěl převod učinit dobrovolně. Upozorňuji ale, že Vy budete poté platit ještě daň z převodu nemovitosti, která činí 4% z ceny převáděného podílu. Je ale pravdou, že pokud bude stále vlastnit polovinu domu, stále hrozí, že podíl může být předmětem exekuce. Navržené řešení tedy není vůbec šťastné. Lepší by bylo, kdyby svůj podíl např. rovnou převedl na děti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.