Počet stránek ve webu: 43.149

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S manželem dva roky nežiji, přesto ještě nejsme rozvedeni. Manžel za trvání společného soužití požádal o půjčku a nyní ji přestal platit. Vím, že jsem asi jako ručitel, ale z banky volají mě, manžel jim prý nebere mobil. Je zaměstnaný, já jsem na ÚP a samoživitelka. Mám jen pronajatý byt, jiný majetek nemám. Co mi hrozí? A ještě před začátkem našeho společného soužití a manželství si vzal překlenovací úvěr, který chce banka také splatit po mě. To můžou? Děkuji za odpověd, s pozdravem Pavla.


ODPOVĚĎ:
Pokud jde o dluh vzniklý před vznikem manželství, tak rozhodně není Vaší povinností ho platit. Bance pouze sdělte tuto skutečnost, nemá vůči vám v tomto ohledu žádné nároky.
Zcela opačná situace je v případě dluhu vzniklého v době manželství. Za tento dluh odpovídáte společně, proto může v tomto ohledu banka i exekuovat Váš movitý majetek, případně srážet z příspěvku v nezaměstnanosti určitou částku až do životního minima.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.