Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem 8 let vdaná, s manželem egypťanem máme 2letého syna. Žijeme v ČR. Sňatek jsme uzavřeli také v ČR. Náš vztah už nějakou dobu nefunguje, hádky jsou na denním pořádku (dělá věci, se kterými nesouhlasím, zadlužuje nás, doma s ničím nepomůže, celý den na počítači).

Chtěla bych se dát rozvést. Jak je to se svěřením dítěte do péče? Momentálně jsem na mateřské dovolené, chodím na brigádu a za rok se mám vracet do zaměstnání. Manžel je teď téměř rok bez práce, nemá žádný příjem. Chodí na brigádu. Mám strach, aby nemohl malého odvést do Egypta, protože mi v hádce asi 3x řekl, že mi ho vezme. Myslím např. na návštěvu za prarodiči. Jde toto nějak právně ošetřit? Děkuji, Laura

ODPOVĚĎ:
Pokud se chcete s manželem rozvést, můžete samozřejmě podat žádost o rozvod. Zákon o mezinárodním právu soukromém a procesním v § 22 říká, že rozvod manželství se řídí právním řádem státu, jehž občany jsou manželé v době zahájení rozvodového řízení. Jsou-li manželé příslušníky různých států, řídí se rozvod právním řádem České republiky. Ohledně Vašeho syna by bylo vhodné podat co nejdříve k místně příslušnému soudu podle místa synova trvalého bydliště návrh na svěření syna do Vaší péče tzv. předběžným opatřením. Se sepsáním tohoto návrhu Vám může pomoci sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na úřadě v místě Vašeho bydliště. Můžete také požádat soud o to, aby zakázal Vašemu manželovi vycestovat se synem do Egypta. Sociální pracovnici OSPOD tedy podrobně informujte o situaci v rodině a o Vašich obavách ohledně odvozu syna do zahraničí a požádejte ji o pomoc se sepsáním příslušného návrhu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.