Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych požádat o radu. Pracuji na hlavní pracovní poměr (na poloviční úvazek) u firmy, která je v konkurzu a mám výpověď k 31.5.2011. Souběžně mám jako vedlejší činnost podnikání - ubytovací služby. Podnikání je sezónní, nemohu jako samoživitelka zůstat jen OSVČ.

 

Pokud se chci zaregistrovat na úřadu práce, musím živnost přerušit. Kdyby po dobu, kdy budu na úřadu práce, za mne podnikal někdo z rodiny, museli bychom sepsat nějakou dohodu o pronájmu (prostory k podnikání jsou pouze v mém vlastnictví)? A neohrozil by případný příjem z pronájmu nárok na dávky od úřadu práce? A pokud se zaregistruji na úřadu práce, z bývalého zaměstnání dostanu odstupné (tudíž nebudu pobírat dávky), mohu do doby, než mi začne úřad dávky vyplácet, ještě podnikat nebo už musím živnost přerušit? Děkuji, Olga

 

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že podnikáte na živnostenský list. Abyste se mohla zaregistrovat na úřadu práce, musíte zmíněnou živnost přerušit a Vaši činnost by mohl vykonávat někdo jiný na svůj živnostenský list, nikoliv na Váš. Příjem z pronájmu prostor bude brán jako přivýdělek, který je od roku 2011 zakázán.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.