Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl jsem se zeptat, zda je možné nějakým způsobem požádat o výpočet invalidního důchodu 3. stupně jako kdybych předtím nebyl invalidní. Mám invalidní důchod 1. stupně a teď mi přiznali invaliditu 3. stupně a přepočet z 1. stupně n a 3. stupeň je o dost menší, než kdyby mi počítali 3. stupeň z vyměřovacího základu, protože když jsem byl invaliditě 1. stupně, tak jsem měl práci o hodně víc placenou a hodně se mi zvedl osobní vyměřovací základ.   S pozdravem Jáchym.

ODPOVĚĎ:
Při změně stupně invalidity se již nesleduje, zda jste získal potřebnou dobu pojištění, a na výpočet nové výše důchodu nemají vliv výdělky (vyměřovací základy) získané po původním přiznání invalidního důchodu. Přepočet se provádí pouze pomocí koeficientu - Vaše výdělky, které jste získal po přiznání invalidity (invalidního důchodu) prvního stupně, nemají na výši Vašeho současného důchodu třetího stupně žádný vliv.
Při změně stupně invalidity dochází ke změně výše procentní výměry důchodu, která se násobí stanoveným koeficientem - v případě zvýšení z 1. stupně na 3. stupeň invalidity se procentní výměra důchodu násobí koeficientem 3. Konkrétní výpočet se provádí tak, že od Vašeho dosavadního důchodu se odečte základní výměra důchodu - tak je pro všechny stejná a v roce 2024 činí 4 400 Kč. Tím získáte procentní výměru Vašeho důchodu, kterou vynásobíte koeficientem 3. K výsledku opět přičtete základní výměru důchodu (4.400 Kč) a výsledná částka by měla činit aktuální výši Vašeho invalidního důchodu třetího stupně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.