Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem bulharský občan. Žil jsem v letech 1997 až 2012 v ČR (asi 10 let jsem byl ženatý za českého občana). Od roku 1999 do roku 2012 jsem měl firmu (OSVČ), když jsem vše uzavřel v Čechách (rozvedl jsem se) a odjel jsem ze země. Po celá ta léta, co mám firmu, jsem si pravidelně měsíčně platil zdravotní i sociální pojištění (minimální i více - tenkrát vydělával poměrně dobré peníze – kolem 20.000 Kč měsíčně).

Moje otázka zní – mohu si nyní vybrat peníze na důchod, které jsem vložil do českého systému? Od roku 2012 jsem úplně opustil republiku a nemám tam již žádnou adresu ani české doklady (nemohu tedy používat ani českou elektronickou schránku apod.). Děkuji!

 

ODPOVĚĎ:
Pro nárok na starobní důchod v České republice je zapotřební splnit zejména dvě podmínky - dosáhnout důchodovou věku a získat potřebnou dobu sociálního (důchodového) pojištění. Pro nárok na starobní důchod je aktuálně zapotřebí získat 35 let pojištění nebo 30 let pojištění bez započtení tzv. náhradních dob pojištění (evidence na úřadě práce, péče o děti apod.). Další možností je získat alespoň 20 let pojištění a současně dosáhnout věku alespoň o pět let vyššího, než je důchodový věk. Protože jste byl v České republice pravděpodobně pojištěný "jen" 13 let (1999 - 2012), nárok na český starobní důchod Vám bohužel nevzniká.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.