Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Do 11/2017 jsem na rodičovské dovolené (4 roky). 1/2017 mi skončil pracovní poměr u zaměstnavatele (firma ukončila činnost). 26.12.2017 mám termín druhého porodu. Je nějaká možnost, abych pobírala i mateřskou na druhé dítě a neskončila hned na rodičovském příspěvku? Např. že bych si dobrovolně platila sociální pojištění do doby porodu? Nebo jiná možnost? Děkuji za odpověď. Děkuji, Dana.

ODPOVĚĎ:
Jestliže Váš pracovní poměr skončil v lednu 2017, pak již nejste na rodičovské dovolené (ta se týká jen zaměstnaných žen), ale pouze čerpáte rodičovský příspěvek. Abyste u dalšího dítěte měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou), musela byste na mateřskou dovolenou nastoupit do 180 kalendářních dní od skončení Vašeho pracovního poměru. Jestliže máte termín porodu na konci prosince 2017, mohla byste na mateřskou dovolenou nastoupit nejdříve na konci října 2017 (8 týdnů před termínem porodu) a výše uvedenou lhůtu tak nestihnete. Nárok na peněžitou podporu v mateřství PPM Vám tudíž bohužel nevznikne. Účast na nemocenském pojištění vzniká pouze na základě výdělečné činnosti, dobrovolné doplacení pojištění tedy není možné.
Určitou naději Vám dává novela zákona o státní sociální podpoře, která by měla nabýt účinnosti od 1. 1. 2018. Podle této novely by i matky, které nesplňují podmínky pro nárok na PPM, mohly po celou dobu (nikoliv jen prvních devět měsíců) čerpat rodičovský příspěvek ve výši 7.600 Kč až do vyčerpání celkové částky 220.000 Kč.
Další možností je čerpat peněžitou podporu v mateřství (mateřskou), tedy PPM přes otce dítěte. Pokud otec dítěte splňuje podmínky pro nárok na PPM, může o ni požádat od 7. týdne po porodu dítěte. Podmínkou je, že po dobu pobírání mateřské (peněžité podpory v mateřství, tedy PPM) nesmí pro zaměstnavatele vykonávat výdělečnou činnost, ze které mu plyne nárok na PPM. Pokud by otec dítěte chtěl současně pracovat a přitom pobírat PPM, musel by na dobu pobírání PPM se zaměstnavatelem uzavřít dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce s jiným druhem práce, než který má uvedený v pracovní smlouvě. Následně může otec dítěte zvolit výši rodičovského příspěvku a ten případně převést na matku dítěte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.