Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem OSVČ, když mi z rozdílu příjmů a výdajů vychází malá částka na důchod, mohu si zvýšit částku placenou na důchod, z vlastního rozhodnutí? Důvodem je, že si chci platit více na důchod. Pokud ano, jak se má udělat, tj. hodnota kterého řádku se má zvýšit? Děkuji Mirek

ODPOVĚĎ:
V Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ mimo jiné uvádíte své příjmy a výdaje. Rozdíl mezi příjmy a výdaji pak představuje podklad pro výpočet vyměřovacího základu. Vypočtený vyměřovací základ činí 50% příjmu z podnikání po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení. Kromě tohoto vypočteného vyměřovacího základu se v Přehledu uvádí také minimální a tzv. určený vyměřovací základ. Právě určený vyměřovací základ si OSVČ stanovuje sama. Tento základ nesmí být nižší než minimální nebo vypočtený vyměřovací základ. Současně nesmí být vyšší než maximální vyměřovací základ, který pro rok 2016 činí 1 296 288 Kč. Určený vyměřovací základ vyplníte v Přehledu na řádku 34.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.