Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po dlouhé nemoci (encefalitida - zánět mozku) nejsem schopen pracovat, dostal jsem 1. stupeň invalidity. Za to se nedá žít, co mám dělat? Následky nemoci byly způsobeny špatnou počáteční diagnozou, centrální nervový systém je trvale poškozen. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Jestliže výše Vašeho invalidního důchodu nestačí k pokrytí Vašich životních potřeb, můžete si zkusit zažádat o sociální dávky. Jste-li vlastníkem či nájemcem bytu/domu, ve kterém máte trvalé bydliště, a 30% (v Praze 35%) příjmů Vaší domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení, můžete si požádat o příspěvek na bydlení. Pro nárok na příspěvek je zapotřebí doložit příjmy všech osob, které mají v bytě či domě trvalé bydliště a náklady na bydlení za uplynulé kalendářní čtvrtletí. Další možností je požádat si o tzv. dávky pomoci v hmotné nouzi – jejich základní dávkou je příspěvek na živobytí. Při žádosti o tyto dávky je však kromě příjmů zapotřebí doložit také prohlášení o celkových majetkových a sociálních poměrech. Úřad práce tedy bude zajímat například to, zda vlastníte nějaký (ne) movitý majetek, zda máte peníze na bankovním účtu, stavební spoření nebo životní pojištění apod. Nelze tedy předjímat, zda by Vám nárok na dávky pomoci v hmotné nouzi vznikl.
Potřebujete-li z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb, můžete si zkusit požádat o příspěvek na péči. Více informací o tomto příspěvku najdete na Integrovaném portálu Ministerstva práce a sociálních věcí zde: http://portal.mpsv.cz/soc/ssl/prispevek O všechny uvedené dávky si můžete požádat na úřadě práce v místě Vašeho bydliště.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.