Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera žije sama se svou dcerou (tedy mou vnučkou) v pronajatém družstevním bytě v Chomutově. Vnučka má 4 měsíce. Zajímá mě zda mají dcera s vnučkou nárok na příspěvek na bydlení. Pobírají 7600 Kč, jiný příjem dcera nemá. Paní na Správě sociálního zabezpečení nám sdělila, že pokud je v pronájmu v družstevním bytě, nárok na další příspěvky, podpory apod. nemá.

Nárok mají pouze lidé bydlící v pronajatém bytě. Zdá se mi to nespravedlivé a pochybné z jakého důvodu jsou znevýhodněni lidé žijící v pronájmu v družstevním bytě, zaplatit musí jako ostatní. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Na příspěvek na bydlení má Vaše dcera nárok tehdy, je-li vlastníkem či nájemníkem (podnájem nestačí) bytu či domu, ve kterém má trvalé bydliště, pokud 30% příjmů její domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. Nezáleží na tom, zda dcera bydlí v družstevním bytě či v bytě v osobním vlastnictví. Nárok na příspěvek na bydlení mají i lidé žijící v družstevních byech.
Pokud má Vaše dcera řádnou nájemní smlouvu, má v bytě trvalé bydliště a její příjmy jsou nízké, nárok na příspěvek by jí mohl vzniknout.

Dcera si může o příspěvek na bydlení zažádat na úřadě práce v místě svého bydliště. Více informací o příspěvku na bydlení najdete na Integrovaném portálu Ministerstva práce a sociálních věcí zde.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.