Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem samoživitelka a pobírám jen mateřskou (peněžitou podporu v mateřství). Nemám momentálně kde bydlet, nemám žádné další příjmy. Mám krom mateřské nárok ještě na jiné dávky? A na jaké? Co pro to musím splňovat? Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Pokud je příjem Vaší domácnosti nižší než 2,4násobek jejího životního minima - životní minimum domácnosti si můžete spočítat s pomocí návodu uvedeného zde:
http://www.mpsv.cz/cs/11852 - můžete si požádat o přídavek na dítě (děti). Pokud byste byla vlastníkem či nájemcem bytu/domu, ve kterém máte trvalé bydliště, a 30% (v Praze 35%) příjmů Vaší domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení, mohla byste mít nárok také na příspěvek na bydlení. Dále si můžete zkusit zažádat o některou z dávek pomoci v hmotné nouzi - ty se odvíjejí od tzv. částky živobytí, která je pro každého stanovována individuálně. O tyto dávky si můžete zažádat na úřadě práce v místě Vašeho trvalého bydliště.
Jestliže je Vaše celková finanční a bytová situace opravdu tíživá (píšete, že nemáte kde bydlet), doporučuji se obrátit na sociální pracovnici orgánu sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě Vašeho trvalého bydliště. Ta by Vám měla být schopná s řešením situace pomoci - mohla by Vám například zprostředkovat ubytování v azylovém domě pro matky s dětmi.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.