Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dvouměsíční výpovědní dobu a ihned po jejím uplynutí nastoupím na neschopenku. Bude mi ještě začátek neschopenky platit bývalý zaměstnavatel, i když už vlastně nejsem jeho zaměstnanec? Děkuji, Dominika

ODPOVĚĎ:
S nárokem na nemocenskou po ukončení pracovního poměru je to takto: Pokud nastoupíte na nemocenskou do 7 kalendářních dní po ukončení zaměstnání, nárok na nemocenskou Vám vzniká. Má to ale háček: první tři dny jste doma zadarmo - i v případě, že byste byla stále zaměstnaná. Od 4. do 21. dne nemoci by Vám při zaměstnání vyplácel náhradu mzdy zaměstnavatel. Jenže po skončení zaměstnání Vám zaměstnavatel už nic neplatí. Takže první tři týdny jste doma zadarmo. Během nemocenské se navíc nemůžete evidovat na úřadě práce a nikdo za Vás tudíž neplatí zdravotní pojištění, takže si ho ty první tři týdny musíte platit sama. Zdravotní pojištění za Vás stát začne hradit až tehdy, když Vám vznikne nárok na nemocenskou - tedy od 22. dne nemoci, kdy Vám nemocenskou začne vyplácet okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ). Takže nastupovat na nemocenskou po ukončení pracovního poměru je finančně poměrně nevýhodné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.