Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlí u nás (rodičů) 30letá dcera, kterou podporujeme finančně. Již od září 2011 je nezaměstnaná (pracovala na dobu určitou - zástup za mateřskou dovolenou). Od té doby nemůže sehnat práci. Nyní je zcela bez příjmů. Náklady na dům jsou veliké a také dcera musí z něčeho žít.

Já jsem v plném invalidním důchodu, manžel pracuje. Chtěla jsem se zeptat, jestli v tomto případě má dcera nárok na nějaké dávky, popř. kde o ně zažádat. Dcera je vedená na úřadu práce. Od 12/2007 do 09/2011 pracovala v TipSportu. Zúčastnila se již několika konkurzů, ale neuspěšně. Děkuji, Aneta

ODPOVĚĎ:
Jestliže s Vámi dcera žije ve společné domácnosti, budou při posuzování nároku na sociální dávky Vaše příjmy posuzovány společně s jejími. Životní minimum Vaší domácnosti je vyjádřeno částkou 8.800 Kč. Vzhledem k tomu, že příjmy Vás a Vašeho manžela jsou pravděpodobně vyšší než tato částka, mohla by mít dcera nárok pouze na příspěvek na bydlení. O ten by si mohla zažádat za předpokladu, že by byla vlastníkem či nájemcem bytu nebo domu, ve kterém by měla trvalé bydliště, a 30% (v Praze 35%) jejích příjmů by nestačilo k pokrytí nákladů na bydlení. Nárok na tuto dávku, o kterou si může zažádat na úřadě práce v místě bydliště, by jí tedy vznikl za předpokladu, že by si našla samostatné bydlení, které by splňovalo výše uvedené podmínky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.