Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Je možné bez vyřazení z evidence úřadu práce odmítnout nabízené místo na tzv. doporučenku. Od úřadu práce jsem dostal doporučenku na pracovní místo, které se nachází v jiném kraji a jiném okrese než jsem evidován a mám trvalé bydliště. Firma má sídlo v okrese co je úřad práce, ale pracoviště je v jiném kraji a jiném okrese.

Vzdálenost od místa bydliště cca 40 km.

ODPOVĚĎ:
Pokud bez vážných důvodů odmítnete do takového zaměstnání nastoupit, budete z úřadu práce vyřazen na 6 měsíců a budete si muset sám hradit zdravotní pojištění. Vážné důvody vymezuje § 5c zákona o zaměstnanosti. Mezi tyto důvody patří například: péče o dítě do čtyř let věku, péče o osobu závislou na péči jiné osoby ve stupni II - IV, docházka dítěte do předškolního zařízení nebo povinná školní docházka dítěte, místo výkonu nebo povaha zaměstnání druhého manžela, zdravotní důvody bránící ve výkonu zaměstnání nebo jiné vážné osobní důvody (např. mravní či náboženské).
Pokud jste ale zdravý, nemáte děti a o nikoho nepečujete a žádný z důvodů tak na Vás nesedí, pak budete muset nejspíš do práce nastoupit nebo se nechat vyřadit. Obávám se, že vzdálenost 40 km neuhádáte, ale můžete to zkusit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.