Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 8.3.2012 mi skončila rodičovská dovolená, a zároveň jsem přestala pobírat rodičovský příspěvek. Od tohoto data (8.3.2012) jsem na neschopence kvůli rizikovému těhotenství s druhým dítětem. Chtěla jsem se zeptat:

a) jak vysoký rodičovský příspěvek bych měla dostat za březen (jestli se mi bude krátit)? Pobírala jsem 7 600,- kč v tříleté variantě.
b) zda současně v tomto měsíci budu pobírat nemocenské dávky (náhradu mzdy) od svého zaměstnavatle popř. od SSZP
Vyčetla jsem že rodičovský příspěvek by mi krácen být neměl a nemocenská je za první 3 dny 0,-kč od 4-21 dne neschopnosti nějaké procenta atd. Takže bych měla brát rodičovský příspěvek 7600,- kč + nemocenskou resp. náhradu mzdy? Je má úvaha správná? Děkuji, Xenie

ODPOVĚĎ:
Rodičovský příspěvek je - podobně jako například podpora v nezaměstnanosti - vyplácen o měsíc zpětně. To znamená, že v měsíci březnu dostanete rodičovský příspěvek za únor a poslední rodičovský příspěvek Vám bude vyplacen v dubnu a to v plné výši 7.600,- Kč, přestože Vaše rodičovská dovolená skončila 8.3.2012.
Pokud jste v zaměstnání sice ukončila rodičovskou dovolenou, ale v podstatě jste do práce vůbec nenastoupila a zůstala jste rovnou v pracovní neschopnosti, máte nárok na nemocenskou jako náhradu ušlého výdělku. První tři dny nemocenské budete doma "zadarmo", od 4. do 21. dne nemoci Vám bude náhradu mzdy vyplácet zaměstnavatel a od 22. dne nemoci Vám začne nemocenskou vyplácet okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) v místě Vašeho bydliště.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.